SCANDI 2024

10.ročník filmového festivalu Scandi 2024

Zažite rozmanitosť súčasných severských filmov

 

 Nahliadnite do škandinávskej kultúry prostredníctvom ocenených filmov z Dánska, Švédska, Fínska, Nórska a Islandu. Objavte rozmanité žánre a závažné témy, ktoré hýbu spoločnosťou. 

Divákom predstavíme rozmanitosť a bohatstvo súčasnej škandinávskej kinematografie. Zameraný budeme  na filmy, ktoré boli úspešné na festivaloch alebo mali ohlas u miestneho publika a filmových kritikov. Vyberáme filmy, ktoré sú žánrovo rôznorodé a zároveň podnecujú diskusiu o naliehavých spoločenských otázkach.

 

 

Dátum:

 

25.1.2024 - 31.1.2024

Začiatok premietaní je každý deň o 19:45.

Tešíme sa na Vašu návštevu.

  Vstupenky čoskoro v predaji.

Viac info

Birthday girl (Scandi 2024) Birthday girl

Napínavá dráma o matke, ktorá vytrvalo hľadá spravodlivosť. Slobodná matka Nanna pozve svoju dcéru Cille na plavbu do Karibiku, aby tam oslávili jej osemnáste narodeniny. Obe majú od cesty veľké očakávania a vopred si pripravili plány, ako stráviť čas na palube a osláviť narodeniny. Hneď prvý večer sa však vysnívaná dovolenka zmení na nočnú moru, dôjde k prepadnutiu - alebo nie? Psychologický triler dánskeho režiséra Michaela Noera je strhujúci od začiatku do konca a neustálymi dejovými zvratmi rúca naše predstavy o tom, čo bude nasledovať. Vďaka nemu súcitíme s Nannou, ktorá musí vziať veci do vlastných rúk a bojovať za spravodlivosť. Trine Dyrholm podáva v hlavnej úlohe hviezdny výkon.

Strach
Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Bozk (Scandi 2024) Kysset

Píše sa rok 1913 a v Európe sa šíria zvesti o vojne. Anton je mladý muž, ktorý túži očistiť meno svojej rodiny od hanby, ktorú spôsobil jeho otec, keď ich opustil. Teraz sa chce presadiť a stať sa dôstojníkom jazdectva. Počas vojenského cvičenia pomáha starnúcemu šľachticovi, ktorý ho pozve do svojho sídla. Tam sa zoznámi s jeho dcérou Edith, ktorá je v dôsledku smrteľnej nehody pripútaná na invalidný vozík. Antona prijmú do rodiny, čo mu dáva nádej na dobrú budúcnosť, ale čím bližšie je k Edith, tým viac sa obáva, že ju sklame a zraní. Z tohto dôvodu čoskoro stratí odvahu úprimne vyjadriť svoje city. Bozk je tak drámou dánskeho režiséra Billeho Augusta o mladom mužovi, ktorý sa zapletie do siete sľubov, lží a morálnych záväzkov. Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Bastard (Scandi 2024) Bastarden

V roku 1755 sa zbedačený kapitán Ludvig Kahlen vydáva dobyť drsné a nehostinné dánske vresoviská so zdanlivo nemožným cieľom: vybudovať tu v mene kráľa kolóniu. Výmenou za to získa pre seba vytúžené kráľovské meno. Jediný vlastník tejto oblasti, bezohľadný Frederik de Schinkel, je však arogantne presvedčený, že krajina patrí len jemu. Keď sa de Schinkel dozvie, že jeho slúžka Anna Barbara a jej manžel utiekli, aby sa ukryli u Kahlena, privilegovaný a zlomyseľný majiteľ vresoviska prisahá pomstu a robí všetko pre to, aby kapitána vyhnal. Kahlen sa nedá odradiť a pustí sa do nerovného boja - riskuje nielen svoj život, ale aj život rodiny utečencov, ktorá sa okolo neho zoskupila. Šiesty celovečerný film Nikolaja Arcela je vynikajúcou historickou drámou s viacerými silnými stránkami, z ktorých asi najmenej prekvapujúca je tá najpresvedčivejšia. Je to charizma starej školy, ktorá vyžaruje z plátna vďaka Madsovi Mikkelsenovi v úlohe muža, ktorého mlčanlivú povahu a drsnú odvahu podrobujú skúške všetky možné ťažkosti, ktoré ho mohli v Dánsku 18. storočia postihnúť.

Násilie
Sex
Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Na ceste s mamou (Scandi 2024) Á Ferð með Mömmu

Jon je muž v strednom veku, ktorý žije so svojou staršou matkou v odľahlej časti Islandu. Jeho matka je žena, ktorá má vždy vo všetkom jasno. Keď matka zomrie, syn sa prirodzene riadi všetkými pokynmi, čo má robiť po jej smrti. Jon svoju mŕtvu matku učeše a oblečie, uloží ju na zadné sedadlo svojho starého auta, vezme so sebou svojho verného psa Bresnefa a začína sa cesta na druhý koniec krajiny, na miesto, kde mu matka povedala, aby ju pochoval. Sprevádzanie zosnulého na jeho poslednej ceste je prirodzene väčšinou smutná záležitosť. V tejto čiernej komédii je však veselo. Súcitne chápavý prístup režiséra a láska hercov k svojim postavám sú také výnimočné, že sa film stal pre mnohých divákov nepochybne najosviežujúcejším filmovým zážitkom roka.

Sex
Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Štyria malí dospelí (Scandi 2024) Neljä pientä aikuista

Zdá sa, že polyamoria sa dnes spája výlučne s alternatívnym životným štýlom generácie Z. Ale možno sa aj niektorí z nás, ktorí sme toho v milostnom živote veľa prežili, cítime vo svojich túžbach príliš obmedzovaní monogamnými vzťahmi. Juulia je úspešnou poslankyňou parlamentu a žije v zdanlivo dokonalom manželstve so svojím manželom Matiasom, kňazom. Keď však Juulia zistí, že Matias má už rok pomer s Enni, zrúti sa. Aby zachránila svoje manželstvo, zapojí Enni do svojho života a všetci začnú žiť spolu v polyamornom vzťahu. Keď Juulia prijme nové pravidlá, zamiluje sa do mladého Misca, ktorý sa zdá byť zo štvorice najzrelší. Všetci štyria sa milujú, ale nech sa snažia akokoľvek, nedokážu sa zbaviť svojich problémov. Ide o dojímavý a ľudský portrét štyroch dospelých s bolesťami dospievania.

Nahota
Sex
Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Spoločne 99 (Scandi 2024) Tillsammans 99

V roku 1975 žila skupina idealistov v komunite s názvom Spoločne. Teraz, v roku 1999, má komunita nový dom a je najmenšia na svete - tvoria ju len dvaja ľudia, Göran a Klasse. Klasse sa cíti trochu osamelý, a tak sa rozhodne prekvapiť Görana v deň jeho narodenín. V tejto čiernej komédii obľúbený švédsky režisér Lukas Moodysson konfrontuje dvojicu priateľov s postavami, ktoré im pripadajú úplne cudzie, aby časom pochopili, ako sa všetko mení, a uvedomili si, že nie všetko v živote ide úplne podľa plánu. Lukas Moodysson divákov uvádza, s dávkou uštipačnosti i sympatií, do fiktívnej štokholmskej komunity, ktorú zachytil vo filme Je láska láska (2000), ktorý etabloval jeho prenikavý pohľad na ľudskú slabosť.

Vulgarizmy
Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Piesne Zeme (Scandi 2024) Fedrelandet

Hornatá krajina Nórska tvorí monumentálne pozadie tohto filmového zážitku z prírody. V pozadí veľkolepej existenciálnej cesty, ktorej ľudským rozmerom sú režisérovi rodičia, sa skrývajú prapôvodné sily zeme. Margreth Olin vytvorila ohromujúce filmové dielo o živote, smrti, prírode a obyčajnej prítomnosti na svete. Na pozadí závratne krásnej horskej scenérie rodného Nórska sa Margreth Olin vydáva na existenciálnu cestu s vlastnými starnúcimi rodičmi, ktorých ľudská prítomnosť slúži ako kritérium pre rozľahlosť nekonečných prírodných priestranstiev. Jej rodina tu vždy žila bok po boku s prírodou, napriek obdobiam, keď prapôvodné sily zeme ukazovali svoju nemilosrdnú tvár. Vzájomná láska a celoživotná vernosť jej rodičov sú tichým svedectvom toho, ako príroda odráža v ľudskej duši a naopak. Ale ani tá najpevnejšia hora nie je nemenná - a už vôbec nie v časoch, ako sú tie naše. Miera pozornosti venovaná detailom v tejto vizionárskej lyrickej básni Margreth Olin o jej zemi presahuje všetko, čo ste doteraz mohli vidieť na veľkom plátne. Tento film rozhodne musíte v kine zažiť. Zobraziť viac

2D ČT 12